top of page

Voetwratje of likdoorn? En..... hoe kom je van je wratje af?

Met regelmaat wordt ik gebeld door een moeder van een kind om een likdoorn te verwijderen. Dit gaat dan 9 van de 10 keer om een wrat. Maar ook bij jong volwassenen en volwassenen zie ik met regelmaat voetwratten.

Wat is het verschil tussen een likdoorn en een wrat vraag je je af? Een wratje is een eeltachtige vergroeiing in de vorm van een bloemkoolachtige uitstulping. Een wrat wordt veroorzaakt door het PAV virus.

Als deze zich onder de voet bevindt wordt deze naar binnen geduwd en kan het erg op een likdoorn gaan lijken. Maar er zijn verschillen!

Doe de test:

1 duw rechtstandig op de plek

2 duw nu aan weerszijden van de plek de vingers naar de plek toe

Is 1 pijnlijker dan 2? Dan zal het gaan om een likdoorn. Maar als 2 pijnlijker is dan 1 bestudeer dan de plek. Zie je zwarte puntjes in het eelt, is het eelt niet mooi glad maar hobbelig? Dan gaat het vrijwel zeker om een wratje.

Een likdoorn is vaak een glazig bolletje onder het eelt dat vrij glad is. Later schrijf ik daar meer over.


Wat kan je aan een wratje doen? Een voetwrat is heel hardnekkig, door de druk en eeltvorming maar ook doordat het virus nog in je lichaam aanwezig is. Je kunt hem het beste negeren, maar heb je er last van of is er weinig eeltvorming dan kan je het volgende proberen:

1 Bij de pedicure. Ik kan je helpen de wrat zo kaal mogelijk te maken. Daarna wordt deze ingepakt met een pakking van salicylzuur. Vooral bij grote wratten is een pedicurebehandeling een aanrader omdat de eeltvorming vaak pijnlijk is en zelf slecht te verwijderen is(*) 2 Bij de huisarts je wratje aan laten stippen met stikstof .

3 Zelf aan de slag met middelen als FormuleW bij de apotheek en drogist te verkrijgen.

werkwijze: Vijl met een papieren wegwerpvijltje het eelt om de wrat heen zoveel mogelijk weg. Let hierbij wel op, een wratjes is besmettelijk, vooral als hij gaat bloeden! Plak nu de wrat af met Duck tape (deze tape zorgt voor een zuurstofarm milieu en heeft bij het aftrekken een peelend effect). Daarna deze handelingen herhalen met de frequentie dat het product aangeeft totdat de wrat weg is. Ondertussen: gebruik badslippers bij het douchen om huisgenoten niet te besmetten. Besmetting gebeurt het makkelijkst wanneer een huid beschadigd is of bij vochtige voeten. Dus goed afdrogen na het douchen en goede hygiëne als dagelijks schonen sokken en regelmatig schoenen wisselen.


* note: Helaas valt een wrattenbehandeling bij de pedicure niet onder de medisch noodzakelijke voetzorg en zal je dus i.v.m. de lock-down tot 19 januari moeten wachten om bij een pedicure deze behandeling uit te laten voeren.

2.391 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page