top of page

Wandeltips voor je voeten/benen.


In de vorige blog schreef ik dat ik in april naar Nieuw Zeeland zou gaan. Het doel was mijn dochter en schoonzoon te zien maar ook dit prachtige land te ontdekken.

Inmiddels is het juni en ben ik 2.000 foto's en mooie herinneringen en ervaring rijker. Over mijn reis vertel ik later. Nu eerst mijn beloofde blog met tips over wandelen. Gelukkig had ik mij goed voorbereid en kreeg ik geen last van mijn voeten.


De uitdagingen voor mijn benen en voeten en mijn voorbereiding hierop:

  1. Vliegen, naar Nieuw Zeeland ca. 27 uur. Het gevaar hierbij is gezwollen enkels en voeten. Door de zwaartekracht kan het hart het bloed van de voeten slechter rondpompen waardoor vochtophopingen kunnen ontstaan in de onderbenen. Een slechte bloedsomloop kan pijn, vermoeidheid, zwelling en zelfs trombose tot gevolg hebben. Ik raad iedereen aan vliegkousen te dragen tijdens langere vluchten of bus/autoreizen. Ik heb ooit opgelopen benen gehad na het vliegen, geen pretje. Maar nu had ik online vliegkniekousen gekocht bij Stox energy socks en had nergens last van, super fijn.

  2. Trainen spieren, pezen en gewrichten Van een zittend beroep naar hele dag wandelen, dat vraagt natuurlijk om problemen als je niet traint. Door tijdsgebrek had ik mij als volgt voorbereid: - Tijdens het tanden poetsen 2 min. in de squathouding blijven staan - Iedere ochtend 40 x buikspieroefeningen doen - Stretchen tussen de bedrijven door - bijna dagelijks 15 min. Crosstrainer, maar iedere dag wandelen volstaat ook. - goede voeding met weinig suikers en veel vezels Ongemerkt bleek ik fitter dan verwacht en kon ik mijn sportieve dochter en zwager goed bijhouden.

  3. Juiste sokken en schoenen Schoenen: ik koos wandelschoenen type 2 ook wel aangeduid als type B trekking schoenen, wel van tevoren even ingelopen. Door voldoende lengte en teenspronghoogte voorkom je nagelproblemen als bloeduitstortingen onder de nagel, eelt en ingroeiende nagels. Het advies is vaak om net als bij sportschoenen een 1/2 maat groter te nemen dan je dagelijkse schoenen. De breedte is erg belangrijk. Je mag niet gaan glijden in de schoenen, dus goed de veters aantrekken. Zie ook vetertips. Sokken: goed passende sokken die glad over de huid zitten, evt met versteviging bij de hielen en tenen. Blaren krijg je door wrijving, bijv. losse sokken of losse schoenen zorgen dat je gaat glijden. Met warme vochtige voeten is dat blaar gegarandeerd. Wandelwol: heb je een scheve teen of pijnlijke plekken op de voet, bescherm ze dan met wandelwol.

  4. Wandelstokken/ trekking pools Om de belasting op de gewrichten te verminderen maar ook om op oneffen terrein meer stabiliteit te hebben was het prettig om te lopen met trekking pools. Ik denk dat ik de Tongariro Crossing (afb.) niet zo makkelijk had kunnen lopen zonder deze stokken.

  5. Rugtasje gevuld In mijn rugtas zat standaard een bidon met water, minimaal 2 energie repen, zonnebrand, Autan, mijn telefoon en een opvouwbaar regenjasje/windjack. We begonnen vaak vroeg in de morgen als het nog fris was, dat loopt het lekkerst. Ik droeg dan een t-shirt en een fijn fleece wandeljack met een petje en zonnebril tegen de zon. En natuurlijk, als het kon ging mijn camera mee.


Hopelijk heb ik je wat tips kunnen geven om goed en veilig te kunnen wandelen/hicken. Heb je vragen of heb je voetproblemen, dan mag je mij altijd benaderen. Mail naar info@feetinshape.nl of maak een afspraak.

De volgende blog gaat over o.a. mijn prachtige tocht, de Tongariro Crossing.

Veel wandelplezier!

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page